November 2020


In deze nieuwsbrief blikken we terug op de Week van de Gezonde Kinderopvang. Daarnaast tref je actuele informatie, tips en ervaringen die je kunnen ondersteunen en inspireren bij het werken aan gezonde leefstijl in de kinderopvang. Veel leesplezier!

Bijna 10.000 kinderen dansen en zingen voor Gezonde Kinderopvang

Op maandag 2 november vierden we samen met jullie het Gezonde Kinderopvang-feestje. Via een livestream zongen en dansten bijna 10.000 kinderen van ruim 100 kinderopvanglocaties gezamenlijk het speciaal gemaakte Gezonde Kinderopvang-lied ‘Doe mee en droom!’. Hiermee vierden we alles wat Gezonde Kinderopvang de afgelopen vier jaar samen met jullie heeft bereikt én dat het programma de komende jaren wordt voortgezet. Benieuwd naar een terugblik? Lees meer

Tijdens de Gezonde Kinderopvang-week organiseerden we verschillende workshops en webinars. Benieuwd? Lees een aantal terugblikken hieronder!

Terugblik Webinar Op weg naar een Gezonde Kinderopvang

Bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink en collega-onderzoekers Nicole Toussaint & Martinet Streppel van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) lieten zien dat de afgelopen jaren al mooie successen zijn behaald op weg naar een Gezonde Kinderopvang. Denk aan water drinken, gezonde traktaties en meer bewustzijn van het belang van een gezonde leefstijl. Maar er liggen ook nog kansen, zoals de ouderbetrokkenheid. Om pedagogisch medewerkers hiervoor handvatten te bieden werkt de HvA aan een toolkit met ouder-kindactiviteiten in het project OK-Gezond. Een belangrijke tip voor de samenwerking met ouders is: vertel ouders wat hun kind leert over een gezonde leefstijl op de kinderopvang.

Terugblik Vragenuur gastouders

Onder leiding van Agnieszka Peters en Yvonne Kingma (beiden coach Gezonde Kinderopvang) werden we meegenomen in de do’s en don’ts bij het werken aan Gezonde Kinderopvang bij een gastouderbureau. We zijn ingegaan op hoe je in gesprek met gastouders onderwerpen als gezonde voeding, bewegen of beeldschermtijd kunt benoemen. Concrete vragen als: ‘Hoe motiveer jij gastouders om water drinken te stimuleren?’ en ‘wat zijn de ervaringen van teams?’ werden via de chat gesteld. Agnieszka liet een mooie online tool, padlet, zien die zij gebruikt bij het online geven van de scholing Een Gezonde Start aan haar gastouders.

Terugblik Vragenuur Draagvlak managers

Marja Schmitz (ambassadeur Gezonde Kinderopvang) en Manon de Kievit (Kivido) gaven tips over hoe je aan draagvlak kan werken bij het management én bij collega’s. Je kunt met hele praktische activiteiten al werken aan draagvlak bij collega’s. Ga aan de slag met bijvoorbeeld een moestuin of dansactiviteit, daar waar de energie en het enthousiasme is. Vandaaruit kun je uitbouwen naar andere onderwerpen en het borgen in beleid. Een gedegen plan van aanpak met daarin uitgewerkt wat je wil bereiken, wat je precies van plan bent, en wat het kost en oplevert. Het stappenplan van Gezonde Kinderopvang helpt je al een eind op weg bij het maken van een plan van aanpak.
Tips: Beschrijf in je gezondheids- en veiligheidsbeleid wat je doet aan Gezonde Kinderopvang. Doe de test “hoe gezond is jouw kinderopvang?” om het management te laten zien wat al goed gaat, en waar het beter kan.

Terugblik Workshop online training geven

Yrsa Wagemaker en Monique Hampsink van Huis voor Beweging gaven aan 28 coaches Gezonde Kinderopvang de workshop: Online training geven. Yrsa en Monique: “We konden bouwen op onze eigen praktijkervaring, want ook wij moesten in april het roer omgooien en al onze trainingen en de train-de-trainers online geven. Dat doen we inmiddels met veel plezier en dat hebben we over kunnen brengen in de workshop! Een stoomcursus in de techniek van Zoom, met de vertaalslag naar bijeenkomst 1, 2 en 3 van de basismodule scholing Een Gezonde Start. Hoe geef je een training online en welke activerende werkvormen zet je in? Alles kan wat je in fysieke trainingen ook zou doen. Het gaat om het LEF van de trainer. Maak plezier en geniet!

Terugblik: Webinar Zet in op spelenderwijs bewegen

Femke van Brussel (Kenniscentrum Sport en Bewegen), Yrsa Wagemaker en Monique Hampsink (Huis voor Beweging) gaven de webinar: Zet in op spelenderwijs bewegen. Bij deze webinar waren de deelnemers tot het laatst geboeid in de theoretische en praktische kennis over bewegen. Dat bleek uit de intensieve chatwisseling waarin de deelnemers veel informatie met elkaar deelden, elkaar tips gaven en leuke spelvormen prijsgaven! De richtlijnen, de motoriek en mijlpalen, beeldend materiaal en praktische handvatten maakten dat de deelnemers in vogelvlucht meegenomen werden in het belang van bewegen voor kinderen. Een webinar over bewegen dat zeker een vervolg gaat krijgen! 

Terugblik workshop: Weerstand hoort bij elke verandering

Jolyn Berns (Nederlands Jeugd Instituut) en Monique Hampsink (Huis voor beweging) gaven een workshop over weerstand met 26 coaches. Het werd een waar feestje! Theorie over weerstand en een helder stappenplan gekoppeld aan de praktijk. Het gaf de deelnemers inzicht en er werden mooie voorbeelden gedeeld. Geef weerstand een stoel en vertel eens….het begint bij jezelf als coach Gezonde Kinderopvang! Durf door de weerstand heen te kijken, wees benieuwd naar de ander, word niet boos, maar coach zodat iemand uiteindelijk zelf gaat bedenken hoe dan wel….dan wordt weerstand een feestje!

Bedankt voor jullie enthousiaste deelname aan de Gezonde Kinderopvang-week. Het was een groot succes!

Bakken met de kinderen? Vraag subsidie aan!

Wil je in de decembermaand feestelijke hapjes eten met de kinderen? Maak ze samen! Schaf materialen aan zoals een bakblik, spatels en ingrediënten of roep de hulp van een kok in. Gebruik hiervoor de subsidie ‘Lekker naar buiten’ van Jong Leren Eten aan! Maak hartige cupcakes, verwarmende erwtensoep of kruidnootjes met volkorenmeel.
Meer recepten vind je op Voedingscentrum.nl.
Via www.eengezondestart.nl/subsidie kunnen coaches Gezonde Kinderopvang na inloggen de subsidie van maximaal €500,- aanvragen.

Risicomonitor: een veilige en gezonde kinderopvang

Een veilige en gezonde kinderopvang? Werk samen met collega’s! Welke risico’s lopen jullie kinderen en medewerkers? En wat is er nodig om het beleid te verbeteren? De Risicomonitor van VeiligheidNL helpt!

Gezondheid, veiligheid en kwaliteit. Drie zaken die je als organisatie wilt bieden. Aan de kinderen, maar ook aan de medewerkers. De Risicomonitor van VeiligheidNL helpt organisaties in de branches Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang hierbij. Met deze overzichtelijke en gebruiksvriendelijke tool maak je de risico’s die kinderen en/of medewerkers lopen m.b.t. veiligheid en gezondheid inzichtelijk, en bepaal je met elkaar welke maatregelen nodig zijn om het beleid te verbeteren. Meld jouw organisatie nu aan en betaal pas in 2021! Lees meer over de Risicomonitor. En lees meer over fysieke veiligheid op Gezondekinderopvang.nl voor dagopvang en bso.

Het programma Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM.

Wil je meer weten over Gezonde Kinderopvang? Kijk dan op www.gezondekinderopvang.nl
of mail naar gezondekinderopvang@rivm.nl.


Afmelden | Over Gezonde Kinderopvang


Voedingscentrum, Den Haag