December 2020


In deze nieuwsbrief tref je actuele informatie, tips en ervaringen die je kunnen ondersteunen en inspireren bij het werken aan gezonde leefstijl in de kinderopvang. Veel leesplezier!


Eindejaarswens van coördinatoren Margien en Karen

Wat een bijzonder jaar hebben we met elkaar achter de rug. Door de coronapandemie zijn veel dingen anders gelopen dan gepland, maar er kwam ook veel creativiteit los en activiteiten bleken, met wat aanpassingen, door te kunnen gaan. Zo hebben we nog ruim 250 nieuwe coaches Gezonde Kinderopvang kunnen opleiden dit jaar, door online te gaan trainen. Ook zij zijn met veel energie aan de slag zijn gegaan om, samen met hun collega’s, kinderen een gezonde start te geven. Het Gezonde Kinderopvang-feestje op 2 november liet goed zien dat werken aan Gezonde Kinderopvang nuttig is maar ook écht leuk! Volgend jaar gaan we door. Nog meer coaches opleiden en jullie als coaches verdieping bieden. Ook gaan we meer doen met de gastouderopvang en ROC opleidingen. Maar nu eerst tijd voor rust en ontspanning. Hopelijk ook voor jou, in deze tijd waarin veel van jullie gevraagd is. Blijf gezond en tot ziens in het nieuwe jaar!

Train-de-trainers Een Gezonde Start in 2021 nu open voor inschrijving

Al ruim 1000 (staf)medewerkers uit de kinderopvang zijn opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang. Heb jij een collega die zich ook wil laten opleiden tot coach, om met jou hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl te worden van jouw organisatie? Dat kan met de gratis train-de-trainer Een Gezonde Start, onderdeel van Gezonde Kinderopvang. Aanmelden kan hier.

Al 700 organisaties met een coach Gezonde Kinderopvang

Onze ambitie is dat elke kinderopvangorganisatie in Nederland een opgeleide coach heeft. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ondersteunt dit: “Dankzij het programma Gezonde Kinderopvang krijgen steeds meer kinderen de kans om gezond op te groeien. We willen dat meer kinderen in Nederland een gezonde start krijgen. Daarom roep ik alle kinderopvanglocaties in Nederland op om mee te doen.” Op het kaartje op Gezondekinderopvang.nl zie je welke locaties in jouw omgeving al werken met een coach. Help mee en stimuleer andere collega’s om ook coach te worden!

Dien je plan van aanpak in en maak kans op een beloning!

Het Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang helpt je om in jouw kinderopvang aan de slag te gaan met het door jullie gekozen gezondheidsthema. Op Gezondekinderopvang.nl lees je bij Stap 4 van het stappenplan, hoe je een realistisch plan opstelt dat bij jullie situatie past. Ook de onderdelen van een goed plan lichten we toe. We zijn benieuwd naar jullie plannen! Dien het plan in via de monitor Gezonde Kinderopvang en maak kans op bijvoorbeeld advies of een workshop van een kennisinstituut!

Zijn jullie een rookvrije kinderopvang?

Voor Gezondekinderopvang.nl zijn we op zoek naar een Gezonde Kinderopvang-locatie die rookvrij is. We willen andere locaties inspireren met een voorbeeld waarin jullie vertellen hoe het gelukt is rookvrije opvang te worden. Hoe hebben jullie medewerkers en ouders betrokken bij het vastleggen van afspraken rond een rookvrije omgeving voor de kinderen? En misschien willen jullie ook het opgestelde ‘rookvrij beleid’ delen met anderen? We horen graag van je als je wilt helpen! Mail naar gezondekinderopvang@rivm.nl en je hoort van ons.

Nog slechts 30 subsidies beschikbaar voor coaches!

Maak dit jaar nog gebruik van de laatste 30 subsidies ‘Lekker naar Buiten!’ Ga bijvoorbeeld samen met de kinderen koken en schaf materialen zoals een bakblik, spatels en ingrediënten aan of roep de hulp van een kok in. Maak bijvoorbeeld gezondere blueberry muffins, carrotcake balletjes of een ander lekker recept van Voedingscentrum.nl.
Via www.eengezondestart.nl/subsidie kunnen coaches Gezonde Kinderopvang na inloggen de subsidie van maximaal €500,- aanvragen. Heb je de subsidie al één keer ontvangen? Je mag het nog een tweede keer aanvragen!

Vernieuwde folder Gezonde Kinderopvang in toolkit

Wil je collega’s of andere organisaties laten kennismaken met Gezonde Kinderopvang? Gebruik onze vernieuwde folder! Hierin staat wat Gezonde Kinderopvang is en hoe je als organisatie aan Gezonde Kinderopvang kunt werken aan de hand van het stappenplan. Download de beknopte introductiefolder over Gezonde Kinderopvang in de toolkit.

Goed Gespeeld: aan de slag met uitdagend spelen!

Dat uitdagend spelen goed is voor de motorische én sociale ontwikkeling van kinderen, wist je misschien al. Maar hoe kan je dit nu aanbieden bij jou in de kinderopvang? VeiligheidNL en Gezonde Kinderopvang helpen je daarbij, bijvoorbeeld met voorlichting, inspiratiesessies en diverse materialen. Nieuw zijn de Goed Gespeeld-pleisters. Plak ze op een schram of schaafwond en bespreek met de ouders waarom daar niets mis mee is!
Lees hier meer!

Lees op Gezondekinderopvang.nl meer over het thema fysieke veiligheid voor dagopvang en bso.

Gezond trakteren in coronatijd

In coronatijd willen veel ouders en kinderopvangorganisaties alleen voorverpakte producten trakteren. Hier kunnen ouders nog steeds iets leuks van maken, zonder dat het ongezond hoeft te zijn.

  • Kies voor fruit in een ‘eigen verpakking’, denk aan mandarijntjes of een banaan. Die kun je verpakken in een leuk jasje.
  • Kleine voorverpakte porties gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen
  • Iets anders dan eten: een traktatie hoeft niet altijd in de vorm van eten te zijn. Denk aan stickers, bellenblaas, stoepkrijt, klei of potloden. Ook deze cadeautjes kun je leuk versieren of aankleden.

Lees op Gezondekinderopvang.nl meer over trakteren en het thema voeding voor dagopvang en bso.

Buitenspelen is gezond voor de ogen

Steeds meer kinderen krijgen oogproblemen zoals bijziendheid door een leefstijl met mobiele telefoons en minder buitenspelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen minder snel achteruitgaan wanneer ver en dichtbij kijken worden afgewisseld. De 20-20-2-leefstijlregel helpt bijziendheid bij kinderen te voorkomen:

  • na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet);
  • een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken;
  • en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen zodat hun ogen voldoende daglicht krijgen.

Veel buiten zijn helpt bijziendheid voorkomen. Ga daarom de uitdaging aan en zorg ervoor dat kinderen twee uur per dag buiten zijn. En voor de allerkleinsten geldt 0 uur schermtijd. En peuters/ kleuters het liefst geen schermtijd of maximaal 1 uur verdeeld over de dag in kleine blokjes. Bekijk het nieuwsbericht van het NCJ over de 20-20-2 actie van het Oogfonds. Lees op Gezondekinderopvang.nl meer over het thema mediaopvoeding voor dagopvang en bso.

Ouders Erbij!

Het betrekken van ouders bij sport- en beweegprojecten is vaak lastig. Ouders Erbij! biedt professionals kennis en vaardigheden over het betrekken van ouders bij beweegprojecten en tips over de communicatie met ouders. Wat zijn de wensen en behoeften van ouders? En hoe kan je hen goed betrekken? Download hier de kennis, hulpmiddelen en tips van ouders erbij!
Lees op Gezondekinderopvang.nl meer over het thema bewegen voor dagopvang en bso.

Okidoki lanceert 'Dat is Corona'

Kinderopvang Okidoki uit 's Gravezande lanceert het nummer 'Dat is Corona'. Het lied met een dans is samen met de kinderen van bso Upstairs opgenomen tijdens hun jaarlijks terugkerende week van de Gezonde Kinderopvang. De kinderen zijn enthousiast! Lees verder!

Het programma Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM.

Wil je meer weten over Gezonde Kinderopvang? Kijk dan op www.gezondekinderopvang.nl
of mail naar gezondekinderopvang@rivm.nl.


Afmelden | Over Gezonde Kinderopvang


Voedingscentrum, Den Haag